Friday, December 23, 2011

Resepi : Ayam Masak Manis/Kicap Pekat Ala Sarawak

Assalamualaikum. Hari ni terajin pulak nak buat entry banyak-banyak. Hihihi...okay x yah merapu. Aku terus ke topik asal k. Malam ni aku nak tunjukkan cara camna nak masak ayam masak manis ataupon kat sarawak ni panggil ayam masak kicap pekat. Biasanya masak macam ni orang akan buat & makan masa kenduri. Lain tempat mungkin lain cara masak dia. Tapi kat tempat aku macam ni la masakannye. Nak belajar? Jom usha nih!

Mula-mula sekali korang kenala sediakan bahan-bahan dia kan. Ala bahan simple jer...
1. bawang merah dalam 5-7 ulas
2. bawang putih 7-10 ulas
3. halia (xde ulas2 nye halia jgn nak memandai)
4. cili kering
5. cili hidup
6. asam jawa
7. garam
8. aji-no-moto-car
9. ayam (ramuan utama ni)
10. rempah tumis jangan lupa lak!
11. kunyit sikit tau
12. kicap masin
13. kicap manis
14. kentang atau nanas

Okeyh.......................cara-cara nak masak pulak.

1. Potong ayam tu (pastikan jangan terlalu besar & jangan lak terlalu kecik k)

2. bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, cili hidup tue korang blend kan (kalau rasa rajin sangat tumbok la sampai esok nanges korang aru dapat makan hihihi...melampau)

3. panaskan minyak tumiskan rempah tumis dulu (dah nama pun rempah tumis kan so memang kena tumis la...jangan memandai nak g panggang ke bakar ke apa k)

4. dah tu korang masukkan bahan yg dah dblen tadi, tumis sampai naik bau

5. masukkan ayam
6. masukkan sikit je kunyit (t kalo banyak jadi ayam nyit la...hihihi)

7. masukkan kicap masin

8. masukkan kicap manis

9. masukkan asam jawa (bukan air tau memang asam jawa yang ketul tuh) walaweh...korang tengok asap-asap tu...hahahah


10. masukkan sikit air bagi didih sat

11. masukkan kentang (aku tadi x de nanas so guna kentang kalo guna nanas lagi sedap

12. masukkan garam sikit je (kalau banyak sangat masin gler tau sbb kicap tadi kan dah masin)

13. aji-no-moto-car pun masukkan gak (banyak sangat t gondol kepala...nak try??)

14. tambah lagi air biarkan sampai mendidih & air jadi kering (kalau banyak air dia dah x pekat lagi jadi nama pun kena tukar jadi ayam masak kicap banjir! & jangan pula kering sangat air dia...x sedap la)

15. dah masak kan? Apa lagi...letak dalam pinggan & ready bukak mulut besar-besar ............................MAKAN!!!

p/s : cuba la...dah berjaya gtau kat aku ok! sedap ke x sedap korang buat....hihihi...komen sket! ;)

0 Biskut bergolek:

Post a Comment

Biskut Bergolek Sedang Bercakap?