Saturday, February 2, 2013

Pais Pisang @ Pengat Pisang

Assalamualaikum...

Kali ni, aku nak story mory kat korang pasal makanan tradisional sarawak. Ecece...wei,aku orang sarawak la beb...hihihih...ok2..

Hari ni aku baru je belajar macam mana nak buat PAIS PISANG. Kalau kat semenanjung orang sebut pengat pisang. Heheh...ntah betul ke x, aku x tau la. Ok, aku akan tunjuk step by step aku buat camne...ni mak aku yg ajarkan. Alaa...aku budak baru belajar, so harap dimaafkan la step step aku tu ye...hihihihi


Mula-mula sekali, lenyekkan dulu pisang tu. Biasanya guna pisang yang x de biji la...senang. :)
Lepas tu campurkan dengan tepung gandum...pastikan x terlalu cair campuran tu ye...ataupun x la terlalu banyak tepung. So, agak2 la...sebab nanti bia dia masak kalau banyak sangat tepung dia akan jadi keras. Kurang tepung pulak akan buatkan dia jadi lembik.

Pastikan korang sediakan daun pisang awal-awal. Apa guna?? Nak balut isi dia nanti la. Kena layurkan dulu daun pisang ni kat api supaya mudah nak dilenturkan. Zaman dulu-dulu orang guna kayu api senang je nak layurkan sbb sekejap je. Aku guna dapur moden sekarang ni *x la moden sangat* ahahaha

Kemudian, dah gaul tadi daun pisang pun dah lembik sebab ko layur lama sangat kat api...ahahaha...korang ambik sudu agak-agak la isi tu banyak mana korang buat camni haa....lipat. Jangan x lipat plak...kang sapa nak makan daun pisang je isi dah terkeluar :p


Macam ni la jadinya pasi pisang aka pengat pisang tu...hihihi

Nak masak susun dalam periuk.

Macam ni la jadinya...pastikan x kena air...sia-sia je buat banyak tapi kena air...kan sayang.

Tutp! Tunggu dalam 30 hingga 45 minit...siap untuk dimakan!!!

ni la hasilnya bila dah siap...


p/s : Selamat mencuba!!! (bagi yg nak mencuba la) Eh...jap, betul ke PAIS PISANG tu korang sebut PENGAT PISANG?? Hehehe... pandai je aku kan... :p