Friday, December 23, 2011

Resepi : Ayam Masak Manis/Kicap Pekat Ala Sarawak

Assalamualaikum. Hari ni terajin pulak nak buat entry banyak-banyak. Hihihi...okay x yah merapu. Aku terus ke topik asal k. Malam ni aku nak tunjukkan cara camna nak masak ayam masak manis ataupon kat sarawak ni panggil ayam masak kicap pekat. Biasanya masak macam ni orang akan buat & makan masa kenduri. Lain tempat mungkin lain cara masak dia. Tapi kat tempat aku macam ni la masakannye. Nak belajar? Jom usha nih!

Mula-mula sekali korang kenala sediakan bahan-bahan dia kan. Ala bahan simple jer...
1. bawang merah dalam 5-7 ulas
2. bawang putih 7-10 ulas
3. halia (xde ulas2 nye halia jgn nak memandai)
4. cili kering
5. cili hidup
6. asam jawa
7. garam
8. aji-no-moto-car
9. ayam (ramuan utama ni)
10. rempah tumis jangan lupa lak!
11. kunyit sikit tau
12. kicap masin
13. kicap manis
14. kentang atau nanas

Okeyh.......................cara-cara nak masak pulak.

1. Potong ayam tu (pastikan jangan terlalu besar & jangan lak terlalu kecik k)

2. bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, cili hidup tue korang blend kan (kalau rasa rajin sangat tumbok la sampai esok nanges korang aru dapat makan hihihi...melampau)

3. panaskan minyak tumiskan rempah tumis dulu (dah nama pun rempah tumis kan so memang kena tumis la...jangan memandai nak g panggang ke bakar ke apa k)

4. dah tu korang masukkan bahan yg dah dblen tadi, tumis sampai naik bau

5. masukkan ayam
6. masukkan sikit je kunyit (t kalo banyak jadi ayam nyit la...hihihi)

7. masukkan kicap masin

8. masukkan kicap manis

9. masukkan asam jawa (bukan air tau memang asam jawa yang ketul tuh) walaweh...korang tengok asap-asap tu...hahahah


10. masukkan sikit air bagi didih sat

11. masukkan kentang (aku tadi x de nanas so guna kentang kalo guna nanas lagi sedap

12. masukkan garam sikit je (kalau banyak sangat masin gler tau sbb kicap tadi kan dah masin)

13. aji-no-moto-car pun masukkan gak (banyak sangat t gondol kepala...nak try??)

14. tambah lagi air biarkan sampai mendidih & air jadi kering (kalau banyak air dia dah x pekat lagi jadi nama pun kena tukar jadi ayam masak kicap banjir! & jangan pula kering sangat air dia...x sedap la)

15. dah masak kan? Apa lagi...letak dalam pinggan & ready bukak mulut besar-besar ............................MAKAN!!!

p/s : cuba la...dah berjaya gtau kat aku ok! sedap ke x sedap korang buat....hihihi...komen sket! ;)

Tutorial : Button Follow

Melompat penuh kegembiraannye......bila aku punya follow kat atas tuh dah berfungsi balik...yebedabeduuuu!!! Hepy ye...hahaha...korang nak tau camne aku buat? Meh sini aku ajor ye. Mana tau kot2 satu masa nanti korang nak jugak guna blogskin kan. Kita blajo sikit-sikit dulu ye...:)) Mula-mula korang kena g kat

Dashboard ---> Template --> Edit Html ---> Click Ctrl + F (serentak)
korang cari kod macam kat bawah ni kod dia

style>


kita punya blogskin template ladang-kadang x sama tau...jadi korang kalau x jumpa yang aku kata tu korang mesti carik kod yang hampir-hampir sama tau. Then carik la kod

<+Follow>


Lepas korang dah jumpa tu korang g pulak kat setting untuk carik ID blog korang okies. Caranya?? Senang jer...

---> Dashboard ---> Setting ---> OpenID

Dah jumpa ID korang x?? Kalau dah ambik dah paste kan di hadapan/atas

<+Follow>


Dah siap dah...korang save template k! X save x jadik la dia...selamat mencuba...


korang jangan lupa follow aku...click follow atas tu & show pff diri korang dgn cara click join this site/follower kat sebelah tu...x la nanti bila aku ubah template korang hilang dr follower aku yerk :)
p/s : kalau x jadi g kat FB kite & LIKE pastu tanya kat sana k :) kalau jadi komen la sket...kalo nak ambik tuto ni, credit kat aku ye...

Present Dari Husband??

Ahah! Assalamualaikum peeps! Since i've change my template to d blogskin isn't it look more better than before rite?? My blogskin...yerrr... Ahaksss....more meriah, colourful, cute! *perasan je* And coz of my blogskin in english so I with d all d gedikss try to speaking London coz of diz layout u noe. Well...act I dont want to talk bout diz skin o watever skin. I wanna share share with u'ols d sweet sour carrot juice! Oh...my favourite! D sweetness & all d rasa lemak berkrim disukai ramai is all in this juice!

Dont want to talk more...so i juz paste diz pic here for u'ols cuci *telinga...erk..* mata. Awh...i love d vintage colour so u'ols doesn't K with my editing rite?


Urgh....x suka cakap omputeh ni. Ahaksss...jadi melayu balik je la...hihihi...Act petang tadi my dad ade la g Giant & terrrbeli bak kata my dad sesuatu. Nak tau ape? Benda ni...


haaa...benda ni la...x tau aku nak bagi nama apa kat menatang ni. Tapi bapak aku kata dia nak bagi ni as a present for mak aku. X lama lagi kan mak aku balik dari study. So bapak aku kata kalo dia bagi present ni kat mak aku boleh la jadi present tamat blajo. Hihihihi romantik la kunun!....tapi apa yang jadi sebenarnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bapak aku guna dah! untuk buat carrot juice! Sedap ow...*my fav mmg la sedap, x fav x sedap arr...* Ni nak kasi present kat orang ke kat dia sendirik...hahaha...aku x tau nak kata pa dah. Sebab yang bapak aku buat tu my fav so... senyap je la. Hihihi...


dah guna dah pon 'present' ni....hihihi...nanti masa nak bagi kat mak agak-agak apa bapak aku nak cakap erk? "Ni hadiah u yang....tp I dah guna...wat jus, jadi x jadik la present ni ye...pilih lain boleh? Kenan pulak ngan menatang ni" Hahaha...nak gelak pikir apa bapak aku nak cakap. Beli kat bini ke beli tok diri dia sendiri. Tapi, seriusly memang sedap wat jus guna mende ni. Xde hampas! Sebab apa dia punya penapis tu memang yg halus pun x leh lepas. Rasanya kuman pun tercekik kalo lalu penapis tu...*buat cerita katon tipu la plak...tendang kang!*


tadaaaa...hah! carrot juice buatan aku *mengaku! memang mintak tendang nih*...dan, yang paling seronok sangat...belom sempat lagi aku nak minum tiba-tiba datang c gendot ni dengan selamberrr sajerrr...cet!


adik aku la ni...*nak mintak sekeh budak nih!* siap boleh lagi kata..."wei...aku minum habis awh!"

p/s : nak rasa macam mana jus durian...hihihi...