Tuesday, May 29, 2012

Unlimited Broadband Guna VPN

Assalamualaikum...hihihihi...sekali lagi entry untuk hari ni. Ye la, dah ngadap laptop ni mana de keje lain kan. Hehehe, hari ni cik biskut nak coret moret tentang crita yang semua orang nak tau macam mana. Pernah dengar VPN? X pernah? Pernah berlaku limited width broadband? Ala...bila kita guna broadband then selalu la download apa2 je kat internet pastu sampai satu tahap broadband jadi slow sesangat sebab dah sampai limit. Haaa....so kat sini cik biskut nak storykan macam mana kita nak upgradekan semula band width broadband kita. Cara paling mudah & murah. Senyum dengar kan? Baca sampai habis dan sampai faham ok! ;)


VPN? Mungkin ada yang tahu dan mungkin ada yang tidak tahu. VPN adalah Virtual Private Network atau dalam bahasa Malaysianya adalah Rangkaian Pribadi Maya. Jika sebelum ini kita pernah dengar tentang Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menyekat banyak laman perkongsian fail, menggunakan sistem SchoolNet untuk menyekat website-website tertentu di sekolah atau menghalang pekerja daripada menggunakan internet semasa waktu bekerja. Oleh itu, dengan penyelesaian ini, cik biskut menawarkan penggunaan VPN. Jadi apakah gunanya VPN ini? Ia merupakan sebuah rangkaian peribadi anda dimana tiada seorang pun boleh tahu apa yang anda lakukan termasuk pembekal perkhidmatan internet anda. Beza VPN dengan rangkaian biasa ialah dalam rangkaian biasa, kita mempunyai jejak yang ditinggalkan di internet dimana sesiapa sahaja boleh menjejaki anda termasuk lokasi anda berbanding dengan menggunakan VPN.


Penggunaannya cukup mudah. Dengan hanya one-click-button, semuanya telah dapat anda akses dengan selamat.


Baiklah, bagaimana VPN ini berfungsi?

Penerangan:

Anak panah warna merah adalah PC yang tidak menggunakan VPN.
Anak panah warna hijau pula, menggunakan VPN.
Internal network adalah server yang ada dalam VPN.
VPN gateway adalah telco broadband yang kita sedang guna kan.

Kalau tidak menggunakan VPN, PC akan terus sambung ke telco broadband yang kita sedang gunakan.
Kemudian, telco broadband yang hantar ke server yang kita request.
Manakala dengan menggunakan VPN,
Kita akan terus dihantar ke server yang kita request tanpa perlu melalui telco broadband.
Oleh itu, quota brodband kita tidak akan ditolak kerana telco tidak dapat mengesan apa yang kita sedang lakukan semasa online.Buktinya???


Sila lihat gambarajah dibawah:

Di atas merupakan contoh  lokasi kita sebelum guna VPN nie....


Manakala yang ni pula merupakan contoh  lokasi terbaru kita semasa menggunakan VPN.

Di bawah pula adalah ketika cik biskut menggunakan VPN untuk menguji IP address cik biskut berada dimana.


walawehhhhh!!!! Hebat tu! Cik biskut kat US la...huhuhuh...x dapat dijangka kan? kan? kan? hihihihihihi...Sebenarnya kalau nak faham lebih ringkas VPN ni membantu kita tau...cer tengok gambo kat bawah tu 


Sekiranya anda tahu untuk menggunakan web proxy, anda mungkin mudah faham akan kegunaan VPN ini. Dengan menggunakan VPN, anda seolah-olah menggunakan akses peribadi untuk mengakses dunia internet ( public network ). Perbezaan VPN dan Proxy boleh diibaratkan perbezaan antara anda menaik bas  atau kereta sendiri ke tempat kerja. Jadi sudah tentu anda akan memilih menaiki kereta untuk ke tempat kerja kerana mudah dan banyak kelebihannya...
Kelebihan Menggunakan VPNUnlimited : Bandwidth broadband anda akan jadi unlimited. Kelajuan internet anda tetap sama seperti anda mula-mula guna. (Tidak akan slow.)


Anoynymous : Anda boleh melayari internet dengan identiti yang tersembunyi. Biasanya setiap kali anda mengakses internet, sambungan internet anda tu menggunakan ip address masing-masing. Di Malaysia, ada dynamic & static ( shared ) 

Akses Selamat : Jika anda melayari internet menggunakan hotspot/WiFI yang disediakan, berkemungkinan maklumat sulit anda dicuri orang. 


Data Encryption : Sesiapa yang cuba memintas bagi melakukan pencerobohan terhadap Sesetengah negara, menghadkan akses internet ke sesetengah laman web. Ada juga owner laman web yang sekat akses pengguna dari negara-negara tertentu.

Benda ni bukan nak buat broadband kita jadi laju ye, jangan salah faham tapi VPN ni membantu quota broadband kita jadi unlimited. Sebab bila quota dah unlimited, speed broadband akan kurang (mempengaruhi kan?) sebab dah dsekat oleh maxis/ celcom. So, sapa2 nak guna bagitau cik biskut cepat!!!! 1 akaun 1 software hanya boleh guna untuk seorang je tau. Xde kongsi2 kongsi gelap yerrr...hihihihh...Haaa...lepas tu korang donload la sepuas hati korang sampai penuh external korang...sebab broadband korang dah unlimited!!! ;) 

p/s : Ada sapa2 berminat ke? Like Fanpage Cik Biskut then pm cik biskut ye...:)

1 Biskut bergolek:

Adlin Dayana II said...

mcm mana nak guna vpn ni ek?ada laman web nye ke?

Post a Comment

Biskut Bergolek Sedang Bercakap?